Історія однієї фотографії

© Ганна ЛУЦЮК
Завідувачка Літературно-меморіального музею І. Франка у Криворівні

Фотографія – це мить життя, мить історії, яка зберігає в собі спогади про наших рідних і близьких, спогади про різні події, що відбуваються у нашому житті.

До написання цієї замітки підштовхнула прочитана в інтернеті стаття Наталії Тихолоз, директорки Інституту франкознавства ЛНУ імені Івана Франка.

У Інституті франкознавства Львівського національного університету імені Івана Франка зберігається світлина, зроблена під час святкування 105-ї річниці з дня народження Івана Франка, у 1961 році. Така сама світлина експонується у криворівнянському Літературно-меморіальному музеї Івана Франка. У центрі цього фото – дружина українського письменника Гната Хоткевича – Платоніда Володимирівна, засновниця музею І. Франка у Криворівні, та Денисюк Іван Овксентійович (пізніше – професор ЛНУ імені Івана Франка). Далі викладачі та студенти університету, та впізнаємо багато жителів Криворівні, серед яких Параска Плитка-Горицвіт, Теодозія Плитка-Сорохан, Іван Цвілинюк, Микола Семенів, Петро Боцвінок, Василь Потяк (Міхайлишин), Василь Потяк (Федусів), Василина Плитка, Марія Остащук, Марія Данилюк, Ганна Плитка, Ганна Харук, Михайло Плитка, Марія Плитка, Василина Рибенчук.

Свою історію має і картина, яка є на цьому фото. Художник із Коломиї Петро Сахро, приїжджаючи на відпочинок у Криворівню, не тільки відпочивав, а й творив.

Саме з-під пензля Петра Сахра «вийшло» це полотно. За спогадами Василини Зеленчук, під час написання картини йому позували місцеві гуцули. Так, для зображення постаті Івана Франка позував Семенів Микола Васильович, який є і на фотографії, а дівчинка, яка дарує квіти – це Зеленчук Василина Василівна. За спогадами Михайла Петровича Плитки, котрий теж є на фото, ця картина була встановлена у парку, який тоді був навпроти сільського клубу. Тепер вона зберігається у Криворівні, в будинку культури.


Передруковано з газети “Верховинські вісті” (2023. №21. Від 25 травня. С. 4.)

Залишити коментар